top of page

Gryningsfeber

/ Fever at Dawn

Den här berättelsen börjar där andra brukar sluta – efter förintelsen. 25-åriga Miklós förflyttas med Röda Korsets hjälp från koncentrationslägret Bergen-Belsen till Gotland i Sverige. Här, på Lärbro krigssjukhus, får Miklós ett tungt besked: hans tuberkulos är så svår att läkaren endast ger honom sex månader att leva. Men Miklós har inga planer på att ge upp och istället börjar han föra krig mot sitt eget öde. Med sin vackraste handstil skriver han varsitt brev till 117 ungerska flickor som befinner sig på andra läger i Sverige, i hopp om att någon av dem ska svara, och kanske en dag vilja gifta sig med honom.

Tvåhundra kilometer därifrån, i ett annat svenskt rehabiliteringsläger, läser 19-åriga Lili Miklós brev, och eftersom hon ändå är sängliggande i tre veckor på grund av en allvarlig njursjukdom, bestämmer hos sig för att svara. Den från början något formella brevväxlingen blir alltmer personlig och intim, och snart bestämmer sig Lili och Miklós för att de måste träffas. Vi får samtidigt en inblick i det dagliga livet i de svenska lägren, där vi följer läkarnas ändlösa kamp mot svårbotade sjukdomar och de lokala myndigheternas byråkrati, liksom oron och intrigerna bland de andra patienterna.

Gryningsfeber är den sanna historien om regissören Péter Gárdos föräldrar Miklós och Lili, baserad på de över 100 brev som föräldrarna skrev till varandra efter andra världskrigets slut.

Filmen är producerad av ungerska Tivoli Films i samproduktion med GötaFilm, Filmpool Nord och Gotlands Filmfond via Filmregion Stockholm Mälardalen, med stöd från Svenska Filminstitutet.

Svensk distribution: TriArt

Gryningsfeber har svensk premiär

Lördag 6 maj kl. 15 på Folkets Bio i Visby

Söndag 7 maj kl. 16 på Klarabiografen, Kulturhuset i Stockholm

bottom of page