top of page

Honour of the House

Isländske nobelprisvinnaren Halldór Laxness har filmatiserats igen! Efter Salka Valka och Under Glaciären var det dags för sekelskiftesberättelsen HONOUR OF THE HOUSE. På svenska heter denna novell Den goda fröken och huset och har kommit ut i många upplagor, bl a i en rikt illustrerad version signerad Siri Derkert. Manuset till filmen skrevs av Laxness´dotter Guðný Halldórsdóttir som även regisserat. Första delen av filmens exteriörer spelades in på Flatöy, en timmas båtresa ut från den isländska kusten. Interiörerna gjordes i Film i Västs studio i Trollhättan och kompletterades med en del exteriörer på västkusten samt i Köpenhamn.

Filmen producerades av isländska Umbi Film i samarbete med Nordisk Film, Film i Väst och GötaFilm med stöd av Svenska Filminstitutet/Mats Aréhn, Eurimage och Nordisk Film & TV Fond.

Historien i korthet:
I en fattig isländsk fiskarby vid sekelskiftet, bor en prästfamilj med två döttrar, Rannveig och Thurid. Trots Turids ständiga försök att gifta bort lillasyster, är Rannveig vid 30 fortfarande ogift och börjar därför bli en belastning för familjens ära. I ett försök att lösa problemet skickas Rannveig till Köpenhamn för att få lämplig utbildning och passande sällskap. Hon lovar att skriva och rapportera sina förehanvanden per brev dagIigen. I den myllrande huvudstaden, inhyses Rannveig hos skådespelarfamiljen Viggo Mårtensen. Till en början rapporterar hon om ett stilla och välordnat liv, men efter hand blir breven färre. Oron växer hos familjen, särskilt hos Thurid, som tidigare gjort samma resa och därvid förälskat sig i Viggo! Så en stormig dag anländer åter skeppet från Köpenhamn. Ombord finns Rannveig, utan äkta man, men vad värre är: hon är med barn! Nu står inte bara familjens ära på spel. Mellan systrarna växer en rivalitet som blir dödlig...

I rollistan finns bl a de svenska skådespelarna Reine Brynolfsson och Agneta Ekmanner, norske Björn Floberg, danska Ghita Nørby samt en rad framstående isländska skådespelare som Tinna Gunnlaugsdóttir och Ragnhildur Gísladóttir.

bottom of page