top of page

Maria Larssons Eviga Ögonblick

/ Maria Larsson´s Everlasting Moments

Under 1900-talets första år vinner den unga arbetarkvinnan Maria en kamera på lotteri. Hennes första impuls är att sälja den för att få mat för dagen, men när hon till slut ändå behåller den visar den sig förändra hela hennes liv. Hon är gift med diversearbetaren Sigfrid Larsson, hårt arbetande familjeförsörjare, kvinnokarl och periodvis alkoholmissbrukare. Dessutom är hon mor till en barnaskara som ska komma att rymma sju barn.

Maria vet inget om hur man handskas med en kamera och inte heller något om dess värde. Fotografen Sebastian Pedersen, som även går under smeknamnet ”Piff Paff Puff”, lär henne fotograferandets ”stora konst”, och därigenom kommer Maria att se på världen och tillvaron med nya ögon. Piff Paff Puff bekräftar Maria som den vackra och begåvade kvinna hon är.

Marias och familjens vardag är fylld av problem och är en kamp för att få mat till dagen. Om nätterna, när Sigfrid sover ruset av sig och ungarna är nedbäddade i utdragssoffor och byrålådor, framkallar Maria sina bilder i köket. Grannar, krukväxter, barnen på gården, katten. Allt kommer till liv i dessa bilder som ska vara i evighet medan allt annat förgår. Och med tiden berättar Marias bilder alltmer om det ”nu” hon lever i – fattigdom och utveckling, vardagsglädje och krigsutbrott; ett samhälle i förvandling.

Genom fotograferandet och relationen till Piff Paff Puff öppnas för Maria en möjlig väg till frihet och självständighet, kanske till och med ett nytt liv. Hon inspireras och stärks av kameran som har
gett henne ett eget liv. Ett liv som för den rasande, dansande Sigfrid ter sig alltmer hotfullt och utmanande. Kameran och Piff Paff Puff, har inte bara gett Maria en ny, egen styrka, utan har också väckt en längtan hos henne som Sigfrid inte rår på.

MARIA LARSSONS EVIGA ÖGONBLICK skildrar ett stort och engagerande kvinnoöde, då en hel värld under 1900-talets första decennier står inför en avgörande brytningstid. Det är en krönika om människor med en imponerande överlevnadsförmåga och om att genom en oändlig uppfinningsrikedom, utan bitterhet bejaka livet. Filmen bygger på en verklig historia.

MARIA LARSSONS EVIGA ÖGONBLICK är en film av den Oscarnominerade regissören Jan Troell (Utvandrarna, Hamsun, Så vit som en snö), baserad på ett manus skrivet av Niklas Rådström i samarbete med Jan Troell och Agneta Ulfsäter-Troell. Filmen var Sveriges bidrag till Oscarsuttagningen 2008 och deltog bl a i Toronto Master Class. I januari 2009 tävlade den om en Golden Globe i kategorin bästa utländska film och samma år vann den fem Guldbaggar, bl a för Bästa Film, Bästa manliga skådespelare och Bästa kvinnliga skådespelare.

ENG

MARIA LARSSON´S EVERLASTING MOMENTS is written by swedish author Niklas Rådström and directed by oscar nominated Jan Troell (The Emigrants, Hamsun, As White as in Snow).

In 2008 MARIA LARSSON´S EVERLASTING MOMENTS was Sweden’s choice for the foreign language Oscar, it was selected for Toronto Master Class and won Best Actress Award and Best Cinematography at Valladolid Film Festival in Spain. 

 

In 2009 MARIA LARSSON´S EVERLASTING MOMENTS was nominated for a Golden Globe and won five awards at the national Swedish film awards Guldbaggen, among them Best Film, Best Actor and Best Actress.

bottom of page