top of page

Ovanlig Vänskap

En film om tre män, deras kamp, vänskap och seger över vårdförtrycket.

Tänk dig att du inte kan föra din egen talan.Tänk dig att ingen förstår vad du vill, känner eller tänker. Stig och Thomas vet hur det är. I dokumentärfilmen OVANLIG VÄNSKAP berättas deras historia.

1962 när Göran Plato steg in på vårdinstitutionen Vipeholm för första gången trodde han inte sina ögon.

- Här kommer jag inte att jobba länge, tänkte han. Göran hade klivit rakt in i de undangömda människornas värld, de som låstes in och inte var önskvärda ute i det svenska samhället.


Trettio år senare har Göran inte kunnat slita sig från Stig och Thomas, två män med utvecklingsstörning som omhändertogs som små barn och växte upp på institution

- Hur skall jag kunna svika dem nu, när vi har kommit så långt. Stig har lärt mig att aldrig ge upp, säger Göran.

I filmen får vi följa deras arbete på Tryckolera. En stor del av tiden ägnar de åt att arbeta med det digitala bildspråket som de uppfunnit tillsammans med Bodil Jönsson, professor vid Lunds Tekniska Högskola. Vid 50 års ålder har Stig och Thomas börjat erövra något som för väldigt många är en självklarhet. De digitala bilderna har givit dem en möjlighet att kommunicera. De har fått ett språk.

OVANLIG VÄNSKAP är en nattsvart historia med ett lyckligt slut. En film fylld av glädje, sorg, längtan men framför allt en film om kärlek.

bottom of page