top of page

Saltön I - III

Saltön I

TV-serien Saltön bygger på Viveca Lärns romaner om den lilla skärgårdsön på västkusten och dess färgstarka invånare. Första omgången spelades in under sommaren 2004 och resulterade i fem timslånga avsnitt som byggde på böckerna Midsommarvals och Hummerfesten.
Carin Mannheimer dramatiserade och regisserade.
För första gången fick vi nu möta den dystre tobakshandlaren Blomgren (Tomas von Brömssen) och hans korpulenta fru Emily (Anki Larsson) som längtar efter ett nytt liv, den rastlösa, ensamstående mamman Johanna (Ulla Skoog) som säger upp sig från konservfabriken för att följa kärlekens lockrop, den excentriske och mystiske biodlaren MacFie (Per Myrberg) och inte minst den unga änkan Sara (Hanna Bogren) som flyttar in från Göteborg och börjar arbeta på Saltöns krog Lilla Hunden. Under några veckor förändras livet på Saltön. Kärleken drabbar det lilla fiskesamhället och dess vägar är som bekant outgrundliga.

Serien blev en fantastisk succé när den sändes våren 2005 och följdes av i snitt 2,5 miljoner tittare per avsnitt! Trakterna kring Grundsund där serien spelades in invaderades under sommaren av turister som bokat bussresor och vandringar i seriens fotspår.

 

 

Saltön II

När vi återvänder till Saltön har sommar förbytts i vinter och turisterna är borta. Kvar finns dock de illustra typerna vi lärde känna i första omgången av serien.


I de nya avsnitten bestämmer sig Emily för att öppna café i Göteborg, Sara och Lotten (Jill Ung) startar en hälsobutik på Saltön, Doktorn och hans Magdalena (Anders Nyström och Karin Ekström) har blivit ett par och Blomgren bestämmer sig för att resa till Afrika för att besöka sin dotter. Johanna trängtar fortfarande efter Blomgrens kärlek och förhållandet mellan MacFie och Sara är inte enbart en dans på rosor.

Mitt i vintern anländer journalisten Tommy (Johan Wahlström) till Saltön. Hans uppgift är att rapportera hur en traditionell skärgårdsjul firas, men snart slår kärlekens klor in i honom och det verkar som han ska stanna för gott.

Andra omgångens fyra avsnitt bygger på Viveca Lärns En fröjdefull jul och Sol och vår. För manus och regi stod även denna gång Carin Mannheimer.
Serien sändes i SVT under våren 2007 och serien blev återigen en stor publiksuccé.

 

 

Saltön III

Tredje omgången av Saltön regisserades av Lena Koppel. Manus skrevs denna gång av Carin Mannheimer i samarbete med Lena Koppel och Oskar Söderlund, och byggde på Viveca Lärns böcker  Aprilväder och Värmebölja.


I denna säsong av Saltön har de varma sommarvindarna åter svept in över den lilla västkustön. Sedan vi lämnade ön förra gången har Emily tagit över Blomgrens Tobak, medan Blomgren själv har börjat måla nakna kvinnor. Sara och MacFie har blivit föräldrar vilket inte är helt problemfritt, särskilt inte när MacFies syster Gertrud (Eva Funck) plötsligt dyker upp. Johanna är tillbaka på ön och har just öppnat en ostronbar där hon får varorna levererade av ostronfiskaren Bengt (Claes Malmberg). Hassan (Hassan Brijany) från Göteborg och hans familj öppnar en ny krog på kajen och ser fram emot ett liv i paradiset. Men det blir panik i skärgårdsidyllen när en pyroman dyker upp på ön, och det är bara Tommy som är nöjd eftersom han äntligen får något att skriva om.

De avslutande fyra delarna sändes i SVT under våren 2010.

bottom of page