top of page

Simon och ekarna

/ Simon and the oaks

SIMON OCH EKARNA bygger på Marianne Fredrikssons roman med samma namn. Den handlar om Simon Larsson, som växer upp i arbetarfamilj i utkanten av Göteborg under andravärldskriget. Trots en kärleksfull uppväxt känner han sig annorlunda och utanför. Simon är en begåvning och en drömmare som, trots sina föräldrars ogillande, söker sig till skolor och utbildningar som var ovanliga för ett arbetarbarn på den tiden. Där möter han Isak, son till en förmögen judisk bokhandlare, vars familj flytt undan förföljelserna i Tyskland. De två pojkarna och deras familjers liv vävs samman samtidigt som kriget rasar i Europa. Simons känsla av att vara annorlunda får sitt svar när han som ung man får reda på att han är adopterad, son till en kringresande tysk judisk violinist. Sanningen får honom att ge sig av på en resa för att finna sin plats i livet. En resa som leder honom till det krigshärjade Berlin och till de släktingar och den värld av judisk kultur och musik som är en del av hans personliga öde…

Filmen utspelar sig mellan 1939 och 1952 och är en storslagen berättelse om sökandet efter sitt rätta jag, i ett Europa präglat av krig och förödelse men också om ett Sverige i förvandling, från fattigrike till det växande folkhemmet.

Marianne Fredrikssons SIMON OCH EKARNA är översatt till 25 språk och har sålts i över fyra miljoner exemplar och nu har alltså äntligen denna internationella succéroman blivit film!

SIMON OCH EKARNA är regisserad av Lisa Ohlin (Sex, hopp och kärlek, Tillfällig fru sökes, Veranda för en tenor, Familjen, Kvalster). Hon är utbildad i film vid New York University och har även arbetat som långfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet.
Fotograf är den Hollywoodmeriterade danske Dan Laustsen (Nattvakten, Jag är Dina, Headhunter).

Producerad av GötaFilm i samproduktion med AstaFilm/Danmark, Schmidtz Katze Filmkollektiv/Tyskland och Filmkameraterne/Norge samt Film i Väst, Sveriges Television, Film Fyn, DR, Flinck Film/Nederländerna och Avro Television.

Filmen hade premiär i december 2011. Distribution Nordisk Film.

bottom of page