top of page

Sjukhuset

Sjukhuset är en dokumentär i åtta delar som speglar livet på ett svenskt sjukhus - Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

De åtta episoderna är upplagda som en följetong. Tillsammans tecknar de ett tvärsnitt av ett sjukhus- från sjukhusdirektören till vaktmästaren och däremellan läkare, sköterskor, kandidaten, säkerhetschefen och givetvis ett antal patientfall: Micke, René, Gerry & Therese med flera.

Vi ledsagas inte av en berättare eller en reporter som ställer frågor utan vi kastas rakt in i livsavgörande och vardagliga händelser.


Som dokumentärprojekt betraktat var Sjukhuset närmast unikt. Något liknande hade aldrig tidigare visats i svensk television. Dokumentären visade på den paradoxala situation ett svenskt sjukhus befinner sig i idag: samtidigt som man är oerhört kompetent och kan göra avancerade operationer och livräddande ingrepp så befinner sig sjukhuset i kris genom bristen på vårdplatser, slutkörd personal och dålig arbetsmiljö.

Den totala produktionstiden varade i över ett år, och inspelningen pågick under åtta månader. Inspelningsteamet bestod av Carl Javér och Anders Berggren, och allt spelades in med liten och behändig DV-utrustning (Digital Video). Det lilla teamet i kombination med den långa inspelningstiden gjorde att anställda och patienter fick stort förtroende för filminspelningen och visade sin vardag utan förbehåll.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg är norra Europas största sjukhus med över 15.000 anställda. Ett enormt komplex. Byggnaden är som en stadsdel, verksamheten febril och pågår dygnet runt. En organism som lever dag som natt.

I dokumentären Sjukhuset möter vi flera av människorna som får denna organism att leva. Vissa av dem får vi chans att lära känna närmare. Det handlar om både patienter och personal; läkare och administratörer; vaktmästare och direktör. Tillsammans tecknar dessa människor porträttet av ett svenskt stort sjukhus 1998.

Pressröster om Sjukhuset

TV4:s bästa serie hittills.
Jörgen Olsson, Arbetet Nyheterna

Denna serie är underbart befriad från de amerikanska sjukhusseriernas onyanserade schabloner.
Kerstin Hallert, Aftonbladet

Den är välgjord, den är fängslande.
Gunnel Törnander, DN

bottom of page