top of page

Sommarsprång

LARS heter en liten krabat som bor i en mindre ort på västkusten. Han är 8 år och älskar att fiska krabbor. Vad han däremot tycker mindre om är att sola och bada. Vattnet är till för krabbor och fiskar, anser han, och har ingen förståelse för de sommargäster som gärna ligger och lapar sol dagarna i ända, just vid hans krabbställe.

Lars har ett höftfel och väcker därför uppmärksamhet på badstranden, när han springer efter musslor. Han följs till stranden av sin sommarassistent, KENT, men denna är mer upptagen med att håva in flickor för tillfället, varför Lars beger sig ensam på musseljakt. Musslorna ligger på djupt vatten, och Lars kommer inte åt dem. Men det gör däremot KARIN, en badglad flicka på 9 år. Hon hämtar de vackraste musslor Lars sett, och Lars blir översköljd av de allra varmaste känslor för henne. Därför ger han henne strandens finaste krabba och de bestämmer träff för att ta en promenad senare på eftermiddagen.

Lars gör sig i ordning tillsammans med sin MAMMA, och Kent kör honom i en skrinda till campingplatsen, där Karin och hennes familj ställt upp sin husvagn. Lars tycker att FÖRÄLDRARNA är lite konstiga, för de pratar bara med Kent och tittar egendomligt på Lars. Men Karin kommer ut och är överförtjust i att få åka skrinda en varm sommarkväll. De skojar, plockar blommor och kommer bra överens. När de har springtävling uppför en grusbacke blir Lars ledsen, men det går snart över när Karin springer tillbaka och tar honom i hand.

Kent har lämnat dem ifred en stund och de sitter och tittar ut över havet. Lars tycker att det känns som när Aladdin flög på den där mattan med en flicka, och berättar också det. Karin svarar snabbt att de flesta killar hon känner är kära i henne, och att hon för tillfället är kär i tre killar på en gång. När det visar sig att ingen av dem är Lars blir han gruvligt besviken. Kent vill trösta, men klarar det inte så bra. Lars är arg och besviken, det får även hans mamma erfara. Han skyller allt på sina dåliga höfter och har sönder de blommor som finns i hans sovrum. Mamma undrar hur han skall gå tillväga, om han tänker slå sönder allting som är i vägen för honom. Hur ska du slå sönder havet för att få tag i musslor?

Nästa morgon blir Kent förvånad. Vid strandkanten står Lars i badbyxor och andas djupt. Kent har aldrig sett Lars i badbyxor. Lars räknar till tre och springer ut i det småkyliga vattnet. Han stannar inte förrän hela han är dopppad.

Barn och ungdomar skall känna att de är betydelsefulla och värda all respekt och kärlek. Att det är viktigt att våga. Att, med eller utan handikapp, bli förälskad och våga visa det. Att våga gå vidare om man inte lyckas första gången. Att våga lita på att man duger precis som man är. Allt det här tycker vi att berättelsen om Lars kan ge sin publik.

bottom of page