top of page

Tala! Det är så mörkt

/ Speak up! It´s so dark

Från sin plats i en tågkupé blir den judiske läkaren Jacob vittne till hur ett gäng skinnskallar överfaller och misshandlar en invandrare. En i gänget, Sören, hoppar upp på tåget och sätter sig i Jacobs kupé. Han blöder från ett sår i huvudet. Jacob ger honom en steriliserande kompress och säger åt honom att komma och få såret omlagt nästa dag. Sören kommer till avdelningen i Göteborg där Jacob arbetar som distriktsläkare. Pojken söker kontakt och Jacob är beredd att lyssna. Detta är det första av en lång rad samtal. Sören berättar om sin nazism och sin skräck för invandrare och fram träder bilden av ett oälskat och misshandlat barn. Han berättar om "vägen" av hat som man måste komma upp på, som en surfare. Jacob berättar om sin flykt tillsammans med mamman från Hitlertyskland, där fadern och systern dött i koncentrationsläger. Samtalen pendlar mellan ganska god kontakt och öppenhet till låsta positioner där Sörens aggressivitet - med förnekande av förintelsen som ett moment - kommer i dagen. Parallellt med samtalen med Jacob håller Sören kontakt med sina skinnskallekompisar och deltar i misshandel, attentat mot flyktingförläggningar m m. Successivt kan Sören mer och mer lämna gänget och söker sig allt närmare Jacob. När denne för en tid avbryter samtalen för en läkarkonferens i Stockholm känner sig Sören sviken. Han åker också till Stockholm, till nazistkravallerna den 30 november. På tåget tillbaka till Göteborg möts Sören och Jacob igen. Sören överfaller aggressivt Jacob, men besinnar sig. De kommer överens om att återuppta samtalen.

Historien om Sören och Jacob kunde utspelas var som helst, men det är ingen tillfällighet att den utspelas i Sverige just nu...

TALA! DET ÄR SÅ MÖRKT är en film av Suzanne Osten efter ett manus av Niklas Rådström. I huvudrollerna ser vi Etienne Glaser och Simon Norrthon.

ENG

This provocative, penetrating drama revolves around Jacob, a Jewish pyschiatrist, and Soren, a Nazi skinhead, who meet accidently. SPEAK UP! IT´S SO DARK is a film by Suzanne Osten, written by Niklas Rådström and starring Etienne Glaser and Simon Norrthon.

bottom of page